İçeriğe atla

4.5G Nedir ?

4.5G teknolojisi

Türkiye 1 Nisan itibarıyla 4.5’ye geçti. Mobil interneti daha hızlı hale getiren 4.5G’ye nasıl geçilir? 4,5G için hangi ayarlar yapılmalı? Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom hatlı telefonlarda 3G’den 4.5G’ye geçmek için yapmanız gerekenler

4.5G’YE NASIL GEÇİLİR

2G’den 3G’ye geçişte çok yüksek oranda veri kullanımı olacağı için onay şartı aranmıştı. 3G’den4.5G’ye geçişte benzer bir durumun yaşanmayacağını belirten operatörler Bilgi İletişim Kurumu’ndan otomatik geçiş talebinde bulundu. Ancak BTK kararını henüz vermedi. Bu nedenle 4.5G’ye geçmek için operatörünüze onay vermeniz gerekiyor.

4.5G’ye geçmek için operatörünüze onay verdikten sonra izlemeniz gereken adımlar ise oldukça basit. 1 Nisan’da 4.5G Türkiye’de kullanıma girdikten sonra akıllı telefonunuzun “ayarlar” kısmından 4.5G’yi işaretlemeniz gerekiyor.
TÜRKİYE’NİN MOBİL İLETİŞİM HİKAYESİ

1G
– 1994’te ilk cep telefonu görüşmesi gerçekleştirildi. 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile dönemin Başbakanı Tansu Çiller cep telefonundan ilk alo diyen kişiler oldu. İlk SMS 1995 yılında gönderildi.

2G
Cep telefonları ile ilk internet macerası 2000 yılında başladı. O dönemde kullanılan WAP teknolojisini, GPRS izledi. Günümüzde ilse 2G olarak ‘Edge’ teknolojisi kullanılıyor.

3G
İlk mobil genişbant olarak ifade edilen 3G teknolojisi Türkiye’de 2009 yılında sunuldu. Akıllı telefonlarla beraber geliştirilen uygulamalar mobil internetteki veri trafiğinin katlanarak büyümesini sağladı.

4.5G
26 Mayıs’ta yapılması planan ihale Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G yerine 5G teknolojisine geçilmenin daha sağlıklı olacağını belirtmesi üzerine 26 Ağustos’a ertelendi. Yapılan ihale sonrasında iletişim operatörlerine frekans dağıtımı yapıldı.

 

Kaynak

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir